Bankovní identita zvítězila v anketě Zákon roku 2020

Univerzální způsob identifikace v on-line prostředí, zákon o bankovní identitě, s výrazným náskokem zvítězil ve dvanáctém ročníku ankety Zákon roku. Bankovní identita získala hlasy Nominační rady, tvořené odborníky z oblasti práva a byznysu, a později i hlasy veřejnosti zejména díky revolučnímu způsobu změny identifikace v on-line prostředí, díky čemuž bude možné jednoduše a zdarma zpřístupnit elektronické služby státu milionům uživatelů elektronického bankovnictví.

Zákon o bankovní identitě, díky němuž je možné identifikaci prostřednictvím přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví využít v komunikaci se státem, například pro přihlášení na Portál občana či k elektronickému podání daňového přiznání, získal v anketě pořádané poradenskou společností Deloitte neuvěřitelných 72,9 % hlasů. Jedná se o již druhé drtivé vítězství předpisu usnadňujícího on-line komunikaci v řadě – v loňském ročníku zvítězil zákon o právu na digitální služby.

„Mám velkou radost, že veřejnost vybrala jako zákon roku novelu umožňující využití bankovní identity, která dovolí více 5,5 milionům občanů využívat naplno digitální služby státu i soukromých firem,“ říká Jan Blažek, člen představenstva společnosti Bankovní identita, jejímiž akcionáři jsou Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Fio banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

„Pozitivní ohlas odborníků i veřejnosti potvrzuje, že bankovní identita je trefa do černého. Digitalizace Česka se může rozjet na plné obrátky,“ uvádí Miroslav Lukeš, poradce pro strategii a obchod společnosti Bankovní identita.

Přijetí zákona o bankovní identitě, který nabyl účinnosti 1. ledna 2021, přináší možnost rozšíření služeb bank o elektronické ověřování totožnosti. Elektronickou bankovní identifikaci tak bude možné využít jako oficiální státem uznanou identifikaci občanů, kteří díky ní budou moci při on-line komunikaci se státem či firmami prokázat svou totožnost skrze přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví.

Funguje tedy velice podobně jako platba kartou na internetu. Podle expertů tento způsob identifikace minimalizuje riziko úniku přihlašovacích údajů do nepovolaných rukou. Bankovní identifikace se už osvědčila v zahraničí. Například ve skandinávských zemích se bankovní identifikace k ověřování totožnosti na internetu využívá už téměř 20 let a v současnosti ji využívá již přes 90 % populace.